Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Crama Pietroasa Veche

Localitatea Pietroasa intra în istorie în 1837, fără voia ei, datorită Tezaurului descoperit aici. Descoperitorii lui, cioplitori în piatră, lucrau în cariera de lângă Via Ardelenilor. Locuitorii satului nu erau vestiţi numai prin meşteşugul dăltuirii pietrei. Erau, după mărturiile istoricilor, şi buni cultivatori ai viţei de vie, încă din neolitic. În anul 1893 se înființa aici Crama Pietroasa Veche, astăzi monument istoric.

Pe Moşia Pietroasa – Bădeni din podgoria Dealu Mare, secularizată în 1864 de la Mănăstirea Bradu, statul înfiinţa cea dintâi pepinieră a ţării, după pagubele produse de filoxeră. Aici existau şi vii, deja cunoscute, dar şi priceperea oamenilor locului în cultivarea viţei de vie. De la 1893 încoace, această pepinieră a continuat să împodobească dealurile cu vii, să îmbunătăţească soiurile de viţă-de-vie, să creeze altele noi, să ascundă în pivniţă noi comori, de această dată în sticle. Aceste comori au fost onorate şi recunoscute cu peste 120 de medalii obţinute la concursurile naţionale şi internaţionale, mai ales pentru vinurile dulci, unele aromate, pentru care Pietroasa are o vocaţie neîntrecută. Vinurile de Pietroasa au lăsat mărturii sublime în Cartea de Onoare în care au scris, de-a lungul vremii, oameni de seamă. Din această Carte de Onoare se va scrie mult timp de aici înainte istorie. Este o impietate să omiţi pe vreunul dintre cei care au scris, ori să-i prezinţi într-o anumită ordine. Printre cei care şi-au exprimat entuziasmul în urma unei vizite la Pietroasa, se numără oameni de stat, vinificatori de seamă, scriitori vestiţi, actori, poeţi, etc. Astfel, în 1968, Grigore Moisil a scris Am iubit întotdeauna vinul bun, mintea limpede, inima caldă. Pentru acest motiv m-am simţit bine la Pietroasa. Nichita Stănescu îi învăţa, încă demult, cu ce motto să își prezinte vinul: Aici, la Pietroasele, inima noastră de piatră s-a schimbat într-o inimă de inimă. Ion Băieşu, Valeriu Bucuroiu, Fănuş Neagu, Adrian Păunescu, Impy Matheescu, Marcel Chirnoagă, prin consemnările lor, au ajutat la şlefuirea renumelui Pietroasa.

Crama Pietroasa Veche a funcţionat mult timp ca una din cele mai bine înzestrate din ţară, ce beneficia, încă din 1940, de un centru de vinificare dotat cu utilaj modern importat din Italia. Colecţia de vinuri începută atunci numără în prezent cam 100 000 de sticle, cele mai vechi fiind din anii `40 ai secolului trecut. Sunt vinuri de patrimoniu, vinuri de o valoare inestimabilă. Vinoteca mai poartă pe rafturile sale vinuri din anii `50, `60, `70 ai secolului XX, vinuri din ani de excepţie, ieşite din mâna unui oenolog de excepţie. Ele poartă amprenta inconfundabilă a oenologului Mihai Macici care, fie s-a implicat direct, fie a vegheat la realizarea lor. Sunt vinuri fără egal, aşa cum i-a fost şi competenţa în materie de oenologie. Vinurile de Pietroasa au continuat să-şi sporească faima, mulţumită artizanului oenolog Gheorghe Vărăticeanu. Grasa de Pietroasa, Tămâioasa românească, Rieslingul sau Feteasca regală poartă, în sticlele din vinotecă ce continuă să trăiască şi să-şi sporească valoarea, amprenta acestui artist inginer care a plecat prea devreme dintre noi. Timp de 36 de ani neîntrerupţi a realizat, dar a şi descris ca degustător autorizat, vinurile de colecţie, cu un talent inegalabil. Aceşti oenologi de excepţie care au lucrat la Pietroasa au fost secondaţi de cel supranumit, datorită modestiei sale, Pivnicerul din umbră, Didi Achim, tehnolog cu experienţă vastă. În Lumea Vinului, printre Vinurile Lumii, vinurile de Pietroasa le sunt recunoscătoare, iar vinoteca de la Crama Pietroasa Veche va convinge cumpărătorii, mult timp de aici încolo, de profesionalismul acestor trei mari vinificatori. Informații despre vinuri, programări la degustări, altele, la 0238 512 317, 0749 184 396 sau 0786 716 825.

Ultima actualizare: 20:47 | 17.06.2024

Sari la conținut