Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ruinele romane

Ruinele romane descoperite în centrul comunei Pietroasele aparțin unui castru construit la porunca împăratului Constantin cel Mare între anii 324-330 d.h. Castru roman din piatra căruia sătenii neștiutori de importanța lui și-au construit casele și gardurile.

Edificiul cu sistem hipocaust (sau termele), mult mai interesant și datând aproximativ din aceeași perioadă, aflat la câteva sute de metri de zidul de sud-est al castrului roman, a fost descoperit mult mai recent, sub actualul Drum al Cramelor, cu ocazia unor lucrări de reparație. Termele romane dispuneau de multiple facilități cum ar fi bazine pentru igiena garnizoanei castrului, bazine pentru tratamente și pentru uzul persoanelor importante, săli pentru lectură, muzică sau dans, dar și săli pentru exerciții și antrenamente. Construcția a beneficiat de finisaje deosebite, încăperi pardosite cu plăci de marmură, pereți tencuiți cu mai multe straturi de mortar colorat pe care erau aplicate picturi, scene de vânătoare, plante, animale, ferestre cu vitralii. Apa adusă din munte era încălzită și circula printr-un sistem de canale din cărămizi și din olane tubulare.

Chiar sub actuala șosea se poate vedea o secțiune din vechiul drum roman, care a rezistat bine mersi un mileniu jumătate sub roțile carelor. Un rol deosebit în mutilarea acestor therme l-a avut primarul comunei care nu a înțeles să ocolească locul când a băgat conducta de apă rece. De mai bine de patru decenii încoace, aproape în fiecare vară, cercetările arheologice de la Termele cu hipocaust din Pietroasele continuă. Când șantierul arheologic este în conservare, ruinele romane de sub șosea nu sunt foarte ispititoare.

Ultima actualizare: 20:45 | 12.09.2024

Sari la conținut