Pietroasele este o comună din județul Buzău, Muntenia, România, aflată în zona Dealului Mare, întinzându-se pe versantul sudic al dealului Istrița și puțin în câmpia piemontană de la poalele acestuia. În 2002, comuna avea 3.750 de locuitori și era formată din satele Pietroasele, Câlțești, Clondiru de Sus, Dara, Pietroasa Mică și Șarânga
Comuna este un cunoscut centru al mai multor situri arheologice, fiind descoperite o cetate dacică la Gruiu Dării (lângă Pietroasa Mică), un castru roman la Pietroasele, precum și un celebru tezaur gotic. Cele șase sate care o alcătuiesc au apărut după secolul al XVI-lea, pe pământurile moșnenilor și boierilor din zona satului învecinat Bădeni, și au fost împărțite în trei comune: Pietroasa de Jos, Pietroasa de Sus și Șarânga, care au fost unificate în 1968.
Aşezată în zona Dealului Mare, la poalele de sud ale culmilor dealului Istriţa, comuna Pietroasele se bucură de mângâierea razelor soarelui de-a lungul întregului an.
Binecuvântată pentru cultivarea viţei de vie, tradiţia localităţii a fost confirmată în timp de recunoaşterea naţională şi internaţională a soiurilor de struguri şi a vinului care au devenit emblema comunei.
Numele satelor componente: Clondiru de Sus, Pietroasa Mică,Pietroasele, Câlţeşti, Şarânga,Dara au rezonanţe dacice sau sunt inspirate de principalele ocupaţii ale localnicilor.