Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Istoric

Faima zonei este legată şi de istoria fascinantă a locurilor, unde în anul 1837, pe un deal din apropierea acestei localităţi s-a descoperit un tezaur gotic format din 22 piese de aur, care datau din secolul al IV-lea (Tezaurul de la Pietroasele). De asemenea, în 1980 au ieşit la iveală ruinele unui castru roman şi unor terme.

Locaţie emblematică pentru judeţul Buzău sub multiple aspecte, comuna Pietroasele este cunoscută atât în ţară cât şi peste hotare, ca locul de descoperire al celebrului tezaur “Cloşca cu puii de aur”. Pe drumul de la primărie (cladirea instituţiei fiind aşezată exact pe locul castrului roman) spre Pietroasa Mică, după câteva curbe în pantă, se face la stânga pe o uliţă şi se ajunge la monumentul ce aminteşte că acolo s-a descoperit tezaurul, zona reprezentând un amfiteatru natural ideal pentru organizarea sărbătorilor comunei, dar şi invitaţie pentru turiştii dornici de frumos şi inedit.

Găsit în mod întâmplător de către doi meşteri pietrari, Ion Lemnaru şi Stan Avram, tezaurul avea să provoace în jurul său o întreagă serie de evenimente, dezvoltând o istorie proprie şi zbuciumată. Fiind cel mai mare tezaur de aur din lume descoperit la vremea aceea – încă nu se descoperise mormântul lui Tutankamon – Tezaurul de la Pietroasele a fost expus în marile muzee ale lumii:

1867 – Expoziţia Universală de la Paris,

1868 – Muzeul “Senth Kensingthon ” din Londra,

1872 – Expoziţia Internaţională de la Viena.

Ultima actualizare: 17:15 | 9.05.2024

Sari la conținut